Brusel stopnul dotace

16 bře

Brusel stopnul dotace Fakt jsme ušetřili 70 MLD?

Principy jsou podobné přírodním zákonům. Můžeme je repektovat, nerespektovat, ale v obou případech je na konci důsledek. Některé principy nás doprovázejí v podobě zlidovělých přísloví.

„Nedráždi hada bosou nohou!“

Kdybychom si přečetli článek o puberťákovi, který tak dlouho dráždil kobru bosou nohou, až ho uštkla a zemřel, asi bychom si pomysleli: hlupák (v mírnějším pojetí), pitomec (pakliže bychom do toho vložili trochu více emocí), nebo debil (kdybychom s tím potřebovali vyřešit ještě nějaký svůj problém a frustraci)…

A co my – nedráždili jsme? A nemachrovali jsme?

Když se vláda rozpočtové odpovědnosti rozhodne nepodepsat dokument o rozpočtové odpovědnosti a namísto vyžadovaných 100 rozhodne podarovat pouze 30, očekával bych, že před tím udělá velmi primitivní výpočet. Vláda by totiž měla konat tak, aby rizika odpovědně zvažovala a vybírala takovou cestu, která když není dobrá, je alespoň nejméně špatná.

Stačilo srovnat dvě čísla a zvážit další dva faktory. Které číslo je menší?

70 MLD < 430 MLD

70 MLD – hypotetická úspora, když odepřu EU tuto část z příspěvku (pokud EU nedám 100, ale jen 30)

430 MLD – hypotetické riziko, peníze, které ještě nepřitekly a přitéct na dotacích mají (reálně je zde ještě faktor již čerpaných dotací, tzn. další zvýšené riziko vracení již vyčerpaných dotací opět se bavíme o desítkách až stovkách MLD)

Opravdu bylo toto srovnání tak složité?

Do závěrečného výpočtu, tedy do okamžiku před zutím boty a svlečením ponožky, vstupovaly ještě dva faktory:
1) Je had jedovatý? (může mít kousnutí vážnější následky?)
2) Jsem tak mrštný a šikovný, že to zvládnu, pěkně si pohraju, pěkně ho rozdráždím, pobavím se… a pak si půjdu po svých? (mám pořádek v systému čerpání a výplat dotací a jsem schopen jakýkoliv výpad dokonale ustát?)

Vláda pak sehrála divadélko “ MY a Velká Británie  „, následovala groteska v Bruselu, kde se tak nějak nepodařilo vlastně vysvětlit, kde je problém a že se nepřipojíme, (světe div se – přes to jim) dáme třetinu.

Tak jsme jim všem zase vypálili rybník. (Poté, co kvůli nám změnili text smlouvy, jež jsme nepodepsali.)

A opravdu jsme tak udivení tím co přichází?

Když v Bruselu budou chtít (a mimochodem začali jsme si my), tak si HRAVĚ vezmou víc než 100 MLD.

A když to udělají, tak z celého divadélka zbyde jeden furiantsky nepodepsaný dokument o rozpočtové kázni, vládou, která sama sebe nazvala vládou rozpočtové odpovědnosti.

Napsat komentář